Perła Porter Bałtycki
Perła Porter Bałtycki
Alk. 9,2% obj.
Perła Porter Bałtycki to piwo dolnej fermentacji. Na jego dojrzałość smakową wpływa głównie bardzo długi, aż 9-miesięczny, okres leżakowania. Charakteryzuje je głęboka, ciemna barwa oraz pokrywa gęsta, kremowa piana. W zapachu dominuje wyrazista kompozycja słodów palonych, natomiast w smaku bukiet aromatów, od czekoladowego po nutę karmelową i kawową. Słodycz przełamana jest goryczką dwóch odmian chmielu – Lubelskiego i Marynka. Do produkcji piwa poza wodą, drożdżami i chmielem, użyto również pięciu gatunków słodu: pale ale, karmelowego ciemnego, aromatycznego, karmelowego jasnego, barwiącego.
Porter Bałtycki świetnie komponuje się w kuchni z gorzką czekoladą, deserami, oraz owocami w tym szczególnie z gruszką.
Smak piwa Perła Porter Bałtycki podkreśli zarówno odpowiednia temperatura podania, w granicach 8ᵒ – 12ᵒ C, jak i specjalnie dobrane szkło – wysoki pokal na nóżce.